Home » Staal-ABC

Waar bent u naar op zoek?

Wat is nikkel

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van nikkel. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is niobium

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van niobium. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is roestvast staal

In de volksmond gebruikt men al snel de term roestvrij staal. Maar in de metaal spreken ze liever over een roestvaststaal. En hoewel de naam anders doet vermoeden, kan dit staal wel degelijk roesten. In onze kennisbank lichten we een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is molybdeen

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van molybdeen. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is wolfraam

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van wolfraam. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is tantaal

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van tantaal. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is zirkoon

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van zirkoon. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Wat is titaan

Alles is metaal. Het zit vrijwel overal in en eigenlijk kunnen we niet zonder. Iedereen kent wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar wat weten we nou van titaan. Deze exotische variant staat vaak in hun schaduw. Daarom lichten wij in onze kennisbank een tipje van de sluier.

Lees meer

Blik als verpakking of materiaal

In de volksmond staat blik voor verpakking, maar er kleeft nog een andere betekenis aan ’s-werelds beroemde coca-cola blikje. Zo spreekt men in de metaal over dun gewalst plaatstaal. Daarvan wordt verpakking gemaakt dat ook de naam blik draagt.

Lees meer

Forceren van staal

Forceren van staal wordt vaak in een adem genoemd met dieptrekken, maar het is niet hetzelfde. Bij het forceren van staal en dieptrekken draait het om vormen die sterk in grootte kunnen variëren. Maar waarin zit ‘m nou het verschil?

Lees meer

Wat is sendzimir

Sendzimir is een continu thermisch zinkproces dat bandstaal met een hoge snelheid door een zinkbad haalt. De zinklaag beschermt de staalplaat tegen roest. Maar wat is nou de grote plus van dit materiaal en waar wordt het voor gebruikt.

Lees meer

Share This