Wat is nikkel

Home » Staal ABC » Wat is nikkel

Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als nikkel staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.

Naast de pure vorm wordt het vaak als mengsel gebruikt in ijzer- en kopermengsels. En het is goed vervormbaar. Het soortelijk gewicht is 8,89.

Waar wordt nikkel voor gebruikt

Nikkel wordt toegepast als mengsel in velerlei productvormen. Eigenlijk te veel om op te noemen. In pure vorm is het goed toe te passen in procesapparatuur. Er zijn twee pure ofwel ongeleerde kwaliteiten op de markt: 200 en 201.

De kwaliteit 200 is zeer goed vervormbaar. In de metaal praat men dan over commercieel zuiver nikkel. Het is een goede warmtegeleider en bestand tegen vele corrosieve vloeistoffen. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Door zijn zuiverheidsgraad heeft deze ongeleerde kwaliteit relatief lage mechanische waarden.

Nikkel 201 is bijna gelijk aan 200. Het verschil zit ‘m in het koolstofgehalte. Bij 201 is dat veel lager. Beide kwaliteiten bieden onder reducerende omstandigheden een goede corrosiebestendigheid. Zo zorgt een oxidehuid aan het oppervlak ervoor dat het bestand is tegen natronloog, droge chloorwaterstoffen en droog broom.

Beide kwaliteiten zijn ook prima bestand tegen spanningserosie dan wel scheuren in het materiaal. Bovendien zijn ze zowel koud als warm goed vervormbaar. Maar vermijd zwavelopname om besmetting met het zeer schadelijke nikkelsulfide te voorkomen.

De grote plus van nikkel

De grote plus is de zeer goede corrosiebestendigheid. Daarnaast heeft het een constante magnetische doorlaatbaarheid en een geringe thermische uitzetting. Bovendien heeft het zeer goede eigenschappen bij hoge temperatuur en is het kruipvast.

De lasbaarheid van nikkel is dus goed mits de juiste lasparameters worden gebruikt.

Share This