Wat is roestvast staal

Home » Staal ABC » Wat is roestvast staal

Roestvast staal is een mengsel van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Officieel spreekt men van rvs wanneer het minimaal 11 tot 12 procent chroom en maximaal 1,2 procent koolstof bevat. Maar het palet kent meer smaken. Vele soorten bevatten ook andere elementen als molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium.

Roestvast of roestvrij

In de volksmond gebruikt men al snel de term roestvrij staal. Maar in de metaalwereld houden ze daar niet zo van. Simpelweg omdat gewoon staal dat nog niet roest, ook “roestvrij” is. Daarom spreken ze in de metaalkunde liever over een roestvaststaal. En hoewel de naam anders doet vermoeden, kan dit staal wel degelijk roesten.

Hoe kan het nou dat roestvast staal toch roest

In principe beschermt het laagje oxide op rvs het onderliggende materiaal tegen corrosie. Deze zogenaamde oxidehuid ontstaat spontaan wanneer het in contact komt met zuurstof uit de lucht. Maar er zijn twee spelbrekers. De eerste is chloride. Deze ongewenste stof trekt waterdamp door de beschermlaag heen waardoor het toch kan roesten.

De tweede spelbederver is verontreiniging van het materiaal door gewoon staal dat wel roest. Kies daarom voor een goed type roestvast staal en de juiste behandeling van het materiaal. Met beitsen bijvoorbeeld bereik je al snel een goed resultaat. Dit chemische proces lost alle verontreinigingen op waardoor het weer resistent wordt tegen roest.

Hoe wordt het gemaakt

Roestvast staal kent vier hoofdgroepen:

• Ferritisch
• Martensitisch
• Austhenisch
• Duplex rvs

Ferritisch roestvast staal

Ferritisch roestvast staal heeft chroom als hoofdbestanddeel en bevat maximaal 0,1 procent koolstof. Door het lage gehalte aan koolstof is het niet hardbaar. Deze staalsoort bevat 11 tot 17 procent chroom zonder nikkel én het is magnetisch. Daarom wordt het omarmd in de wereld van inductiekoken. De meest gebruikte kwaliteitsnorm is ASTM 430.

Martensitisch roestvast staal

Ook martensitisch roestvast staal heeft chroom als hoofdbestanddeel. In tegenstelling tot de ferritische bevat deze staalsoort een hoog koolstofgehalte (0,2 tot 1,1 procent). Daardoor is het de enige groep die het predicaat “hardheid” verdient. Zo wordt het gebruikt voor assen, pompen en messen in rvs die om een hogere hardheid vragen

Austenitisch roestvast staal

Austenitisch roestvast staal bevat naast chroom ook nikkel en soms molybdeen. Het is niet of nauwelijks magnetisch. Nikkel zorgt ervoor dat het beter te vervormen is. Daarom bestaat rvs niet alleen uit chroom, maar ook uit nikkel.

Duplex staal

Duplex is een chroomnikkelstaal. Het chroomgehalte is 24 tot 27 procent, het nikkelgehalte is 4,5 tot 7 procent. Het is sterker dan andere staalsoorten en het heeft een hogere corrosieweerstand. Maar het lage nikkelpercentage maakt duplex wel moeilijker te bewerken. Duplex wordt steeds vaker toegepast bij de constructie van chemische apparaten, het transport van aardgas en in installaties van boorplatforms.

Share This