Wat is molybdeen

Home » Staal ABC » Wat is molybdeen

Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als molybdeen staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.

Molybdeen staat net als zink en koper dicht bij de natuur. Ze houden planten, dieren en mensen gezond. Het soortelijk gewicht is 10,2.

Waar wordt molybdeen voor gebruikt

Molybdeen wordt het meest gebruikt als legeringselement. Daarnaast wordt het in pure vorm toegepast in apparaten voor de chemie. Maar ook in de verlichtingsindustrie vindt het zijn weg in gloeilampen, gasontladingslampen en doorvoeringen in kwartslampen.

Het wordt ook toegepast als katalysator in de petrochemie en als pigment in verf, inkt, kunststoffen en elastomeren. Verder wordt het gebruikt in transistors, in apparatuur voor het elektronenstraallassen, in vacuüm ovens en in laboratoriumapparatuur

De grote plus van molybdeen

Ten eerste heeft het een hoog smeltpunt en het presteert uitstekend in hoge temperatuur toepassingen. Ten tweede verhoogt het de mechanische waarden van staal en de bestendigheid tegen grote temperatuurwisselingen. Als laatste maakt molybdeen roestvast staal in zure milieus vele malen resistent tegen corrosie.

Terugwinning uit het afvalwater

Molybdeen speelt in ons lichaam een rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten. Maar alles waar “te” voor staat is niet goed. Zo leidt een teveel aan deze metalen tot toxiciteit in ons afvalwater. Gelukkig zijn er allerlei methoden om dat kwaad op te lossen.

Zo worden metalen vaak in een herbruikbare vorm uit het afvalwater teruggewonnen. En dat is maar goed ook want ertsvoorraden zijn eindig en allerlei metalen worden steeds schaarser. Kennislink heeft hierover een interessant artikel gepubliceerd: de zware metalen, last en lust.

Share This