Wat is niobium

Home » Staal ABC » Wat is niobium

Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als niobium staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.

Niobium is een zacht en vervormbaar metaal met een hoge smelttemperatuur. Het is net als titaan, zirkoon en tantaal een reactief element met een soortelijk gewicht van 8,57.

Waar wordt niobium voor gebruikt

Het element niobium wordt gebruikt in naverbranders van straalmotoren, in juwelen en als buismateriaal in natriumlampen. Daarnaast vindt men toepassingen in ventilatiesystemen van autoclaven, als stuwkrachtvergroter in de ruimtevaart en als behuizing voor supergeleiding.

Vaak wordt niobium gebruikt als mengsel en soms in pure vorm. Daarnaast zijn er niobiummengsels in de markt met tantaal, hafnium, wolfraam en zirkoon.

De grote plussen van niobium

• hoge elektrische en thermische geleidbaarheid
• lage uitzettingscoëfficiënt
• hoge hittebestendigheid
• zeer goede corrosiebestendigheid

In zoutzuur en zwavelzuur presteert tantaal beter dan niobium. Daar staat tegenover dat het metaal wel goed bestand is tegen natriumdampen bij hoge temperaturen en drukken. Daarom is het ook prima resistent tegen vloeibare alkalimetalen.

Anders dan titaan is het metaal geschikt in droog chloorgas. Bovendien kan je het uitstekend toepassen in fluoridenhoudende en hoogoxiderende zuren en in zowel nat als droog chloor en broom.

Wist u dat niobium ook wordt toegepast in de MRI-scan als ‘diagnosteergereedschap’. Zo kan men laagje voor laagje het menselijk lichaam scannen zonder gevaarlijke straling.

Lassen en niobium

Het metaal leent zich goed om te lassen, maar dan moet je wel aan een aantal strenge spelregels voldoen.

Share This