Forceren van staal

Home » Staal ABC » Forceren van staal

Forceren van staal wordt vaak in een adem genoemd met de techniek dieptrekken, maar het is niet hetzelfde. Waarin zit ‘m nou het verschil?

Overtreffende trap

Ten eerste draait het bij beide technieken om vormen die sterk in grootte variëren. Denk bij dieptrekken bijvoorbeeld aan producten voor de watersport zoals een bolder, patrijspoort of luikring. Met de forceertechniek bereik je zelfs de overtreffende trap in afmetingen. En daarin zit ‘m het verschil.

Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo wordt er bij beide technieken geen materiaal weggenomen. In de productietechniek spreekt men dan van spaanloos metaal vervormen.

Metaal vervormen door forceren

Metaal vervormen door forceren biedt dus mogelijkheden voor producten die immens groot zijn. Zo zijn de eindproducten van het forceren van staal ronde vormen met een omvang die kan oplopen tot een diameter van bijna drie meter. Van vingerhoed tot tankbodem. Maar ook voor roterende producten in kleine of middelgrote series biedt forceren uitstekende mogelijkheden.

Specifieke vormen in metaal

Er is nog een kenmerkend verschil tussen forceren en dieptrekken. Met de dieptrektechniek van Vemefa Constructa bijvoorbeeld bereikt u de meest specifieke vormen in metaal. De J-Hook is daar een goed voorbeeld van. Kenmerkend voor dit product is de curve ofwel de buiging in het metaal en daarin zit ‘m gelijk de moeilijkheid.

In de blog dieptrekken van gasturbine onderdelen leest u meer over dit bijzondere project in samenwerking met Boers & Co.

Verder dan de techniek alleen

Gaat het om de fabricage van producten in kleine series met een hoge nauwkeurigheid? Dan is de keuze van het juiste omvormproces cruciaal. Daar horen ook materiaalmetingen en rapportages bij. Want elke batch is toch altijd weer anders. Zelfs wanneer je het materiaal inkoopt volgens dezelfde chemische specificatie. Kortom, het beste resultaat is een optelsom die verder gaat dan de techniek alleen.

  • omvormen
  • materiaalmetingen
  • rapportages

Al met al zit het verschil in forceren van staal en dieptrekken in de mogelijkheden ofwel de flexibiliteit in afmetingen, de gewenste vorm en de kwalificaties die aan het product vastzitten.

Wilt u weten welke omvormtechniek het beste past bij uw product? Laat u adviseren door onze ervaren metaalbewerkers en doe er uw voordeel mee.

Share This