Wat is zirkoon
Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als zirkoon staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.
Zirkoon (Zi) valt net als titaan onder de reactieve metalen. Het is een hoogwaardig metaal dat al decennialang op de markt is. Maar je vindt het niet puur in de bodem. Het soortelijk gewicht is 6,64.
Waar wordt zirkoon voor gebruikt
Vroeger werd zirkonium alleen toegepast in de nucleaire industrie door de lage thermische neutronen absorptie en de relatief hoge mechanische sterkte. Later is het omarmd door de chemische industrie. Deze branche gebruikt dit unieke metaal om de uitzonderlijke corrosiebestendigheid en de redelijk goede warmtegeleidbaarheid.
De grote plus van zirkoon
Ten eerste is zirkoon net als titaan zeer corrosiebestendig. Dat wil zeggen dat het snel reageert met zuurstof waardoor er een solide oxidehuid ontstaat. Daarom is het bijzonder goed geschikt om te gebruiken in salpeterzuur. Deze “twee-eenheid” vormt in contact met de lucht snel een dikke en goed afsluitende oxidehuid.
Salpeterzuur is de straatbenaming voor waterstofnitraat. Het is een sterk oxiderend zuur dat razendsnel een oxidehuid helpt opbouwen bij hoge temperaturen.
De corrosiebestendigheid van zirkoon wint het overigens van titaan. Daarom wordt het bij de bereiding en de handling van salpeterzuur steeds meer toegepast. De kwaliteit 702 is de enige technische zuivere op de markt. Daarnaast zijn er ook nog enkele zirkoonlegeringen als de kwaliteit Zr 705.
Schoon lasproces
Zirkoon is net als titaan geschikt voor TIG-lassen. Het vereist wel een schone werkwijze. Is het metaal toch verontreinigd, dan wordt het bros en neemt de corrosiebestendigheid af. Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk.