Wat is wolfraam
Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als wolfraam staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.
Wolfraam valt onder de reactieve metalen. Dat wil zeggen dat het bij blootstelling aan de lucht wordt omringd door een goed afsluitende oxidehuid. Het soortelijk gewicht is 19,3.
Waar wordt wolfraam voor gebruikt
Wolfraam wordt als mengsel gebruikt in hoogwaardige metalen die blootstaan aan hoge temperaturen. Normaal gesproken neemt daardoor ook de hardheid en de slijtvastheid van het materiaal toe. Door het hoge atoomnummer is het geschikt als anodemateriaal in een röntgenbuis. En het functioneert goed als gloeidraad in gloeilampen door het zeer hoge smeltpunt. Maar er is meer.
Door zijn bijzondere hittebestendigheid en uitstekende thermische- en elektrische geleidbaarheid is het metaal gemakkelijk te bewerken. Daarom wordt het op grote schaal gebruikt in elektrische motoren, elektrische contacten voor hoogspanningsschakelaars, stroomonderbrekers. Maar ook in de ruimtevaart en luchtvaart vindt het zijn weg.
Van alle metalen heeft Wolfraam het hoogste smeltpunt (3422 °C).
De grote plus van wolfraam
Wolfraam staat bekend om zijn hardheid. Daarom werkt het goed in pantsermateriaal en omhulsels van kogels en granaten. Ook treft men het aan in uitlaatsystemen van straalmotoren en raketten. Samen met koolstof is het extreem slijtvast en zeer corrosiebestendig.
Darts en laselektroden
De uitzettingscoëfficiënt van wolfraam is laag en vergelijkbaar met die van glas. Dat wil zeggen dat het niet snel opwarmt bij hoge temperaturen. Daardoor functioneert het prima als versterking van gewapend glas. In de sport vind je het ook terug. Denk daarbij aan de fabricage van darts. En het is goed elektrodemateriaal voor TIG-lassen.