Wat is tantaal
Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als tantaal staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.
Tantaal (Ta) is een witgrijs metaal dat vaak als mengsel wordt gebruikt in superlegeringen als nikkel en kobalt. Het valt net als titaan en zirkoon onder de reactieve metalen en het soortelijk gewicht is 16,6. Dat is bijna 4 keer zoveel als titaan.
Waar wordt tantaal voor gebruikt
Tantanium wordt toegepast in de apparatenbouw, de procesindustrie en de elektronicasector. Denk bijvoorbeeld aan bevestigingsmaterialen, reparatiemateriaal voor geëmailleerde vaten, hitteschilden in straalmotoren, smeltkroezen, weerstandverwarmingselementen en containers voor vloeibare metalen. Daarnaast wordt het als puur metaal toegepast.
De oxidehuid is uitzonderlijk resistent. Anders gezegd: het lost vrijwel niet op, zelfs niet in de meest agressieve mengsels.
De grote plus van tantaal
De eerste grote plus is de extreem goede corrosiebestendigheid bij zeer hoge temperaturen. Die is zelfs zo goed dat men het soms vergelijkt met die van glas. Twee andere pluspunten zijn de goede mechanische eigenschappen en lasbaarheid. Maar ook de grote vervormbaarheid is een pre. Daarom wordt het ook omarmd door specialisten in dieptrekken.
Wist u trouwens dat tantaal ook gebruikt wordt in turbines en straalmotoren. In het artikel dieptrekken van gasturbineonderdelen leest u daarover meer. Een succesvolle samenwerking tussen Boers & Co. en Vemefa Constructa waarbij niets aan het toeval werd overgelaten.
Het mag wat kosten
Tantaal is een vrij kostbaar metaal. Daarom past men het vaak dunwandig toe. Het wordt ook als een dunne laag explosief aangebracht op koolstofstaal of roestvast staal.