Samenwerken aan een superieure bakfiets
Wanneer een nieuw bakfietsmerk een lijn superieure bakfietsen op de markt wil brengen, mag je iets speciaals verwachten. Dat geldt zeker voor de samenwerking tussen Carqon, Studio Imre en Vemefa Constructa. Carqon wil een product ontwikkelen dat in design, functionaliteit en techniek de nieuwe standaard wordt. En dat resultaat bereik je niet alleen.

“Een groot project als Carqon vraagt om een multidisciplinaire aanpak”, vertelt Stéphanie Hoekstra. Via onze designer, Imre Verhoeven kwamen we in contact met Vemefa Constructa. We hadden wat uitdagingen te tackelen en Verhoeven wist een club die ons daarbij kon helpen. En die verwachting hebben zij helemaal waargemaakt”, aldus Hoekstra.

Design ontmoet techniek

Heel constructief. Zo ervaart Verhoeven de samenwerking met Vemefa Constructa. De platte organisatiestructuur en de synergie tussen Studio Imre en de mensen van de productie dragen daar zeker aan bij. “Je weet elkaar daardoor makkelijk te vinden. Of het nu Niels, René of de jongens op de werkvloer betreft, je krijgt altijd een antwoord ongeacht waar het vandaan moet komen.”

Die korte lijnen zijn volgens Verhoeven essentieel om tot het beste resultaat te komen. “Door de een-tweetjes met de productie leren wij de verschillende machines en de achterliggende technologie goed kennen. Voor een designer is dat belangrijk. Alleen zo bereik je samen snel het gewenste resultaat.”

Vanuit die constructieve samenwerking droeg Vemefa Constructa in belangrijke mate bij aan het optimaliseren van onmisbare onderdelen. Neem bijvoorbeeld de metalen mount points voor het bevestigen van het bankje en de veiligheidsgordels: deze vitale onderdelen moeten optimale veiligheid van de kinderen waarborgen. En daarin doet Carqon geen concessies.

Je moet op elkaar kunnen bouwen. Man een man, woord een woord. Dat zoek ik in een relatie met partners. Dan verloopt een samenwerking goed. En als er zich dan toch een uitdaging voordoet, weet je elkaar op directieniveau te vinden. Die relatie hebben we met Vemefa Constructa en dat werkt erg fijn.
Imre Verhoeven

Productdesigner, Imre Verhoeven

Prototypen en testen bakfiets onderdelen

Het begint allemaal met prototypen en testen. “Je maakt zelden in één keer een superieur product”, vertelt Hoekstra. Vemefa Constructa wist niet van opgeven en bleef doorgaan totdat het gewenste eindresultaat was bereikt. Vanaf dag één hebben zij zich ingezet om samen tot een kwalitatief hoogstaand eindproduct te komen”, aldus Hoekstra.

Samenwerking vraagt van beide partijen veel inzet. Dat gaat op dit moment goed. Verder is het belangrijk dat je elkaar kunt vinden in de prijsvorming. In de beginfase is dat voor beiden een uitdaging. “Het blijft toch business, waarin je moet investeren alvorens je kan overstappen naar seriematig werk”, aldus Hoekstra.

Vemefa Constructa produceert voor Carqon alle essentiële onderdelen voor een nieuwe lijn bakfietsen, inclusief de spare parts. Van de brackets voor het kinderzitje tot aan de bevestigingspunten voor de kindergordels en de Maxi-Cosi drager. Daarnaast houden zij een voorraad aan om de lead time voor de klant te verkorten.

Kortom, Vemefa Constructa levert een belangrijke meerwaarde aan het eindproduct: een bakfiets voor ambitieuze ouders die het beste uit het leven willen halen en er vaak met hun kinderen op uit trekken.

Vemefa Constructa wist niet van opgeven en bleef doorgaan totdat het gewenste eindresultaat was bereikt. Vanaf dag één hebben zij zich ingezet om samen tot een kwalitatief hoogstaand eindproduct te komen
Stéphanie Hoekstra

Productmanager, Carqon

Productietechnologie kent vele mogelijkheden en toepassingen. Wilt u weten welke techniek of bewerking voor uw idee of product het meest geschikt is? Informeer vandaag nog waar we u verder mee kunnen helpen.

Share This