Leren en werken in de techniek

Onlangs opende Vemefa Constructa zijn deuren voor studenten van de TU Delft. Onder het motto doen en ervaren kregen zij een uniek inkijkje in de wereld van metaalbewerking. Zo helpt het metaalbewerkingsbedrijf jonge mensen bij hun loopbaanoriëntatie in de techniek

Bol van metaalbewerking

Techniek. De fabriek voor metaalbewerking in Rotterdam staat er bol van. Dieptrekpersen met een capaciteit van 160 ton persen de meest complexe vormen in staal. Verderop buigt een zet- en kantmachine plaatwerk in de juiste vorm. Ponssnijders drukken met grote precisie openingen in metaal. Plaatdelen worden zonder pardon van elkaar gescheiden en een slitmachine snijdt rollen staal exact volgens klantspecificatie.

Part of the game

Vemefa Constructa Fanuc Robot

Fanuc Robot

In deze wirwar van bedrijvigheid sprong de kanariegele Fanuc Robot direct in het oog. Met zijn onvermoeibare lange arm ontlast hij de plaatbewerkers. Zo krijgen zij hun handen vrij voor het echte vakwerk. Eigenlijk draait het bij techniek en om een harmonieus samenspel tussen mens en machine. En zo’n industriéle “stoere knaap”  is part of the game.

Floris Priester, tweedejaars student bachelor opleiding Industrieel Ontwerpen: “zo’n mechanische mens is hot, maar de CNC zinkvonk machine is pas echt cool. Met zo’n machine breng je niet alleen werkstukken nauwkeurig in vorm, maar je kan er ook de matrijs mee bewerken. Zo faciliteer je het hele productieproces.”

CAD ontwerp metalen slee

What you see is what you get

De studenten werken in een groepje van vijf aan een project, genaamd “Manufacturing for Design”. Het resultaat mag er zijn: een ontwerp voor een slee. Maar hoe geef je zo’n metalen product nou vorm? Het antwoord van de studenten is zonneklaar: met dieptrekken bereik je het beste resultaat en wel om twee redenen. “Ten eerste kun je het omvormproces vele malen “herhalen” zonder hoge productiekosten. De tweede grote plus zit ‘m in de wanddikte: die blijft altijd gelijk aan de oorspronkelijke plaatdikte. Zo ontstaan er geen zwakke plekken in het metaal die “errors” kunnen veroorzaken. What you see is what you get, aldus Floris.

Alles is metaal

Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Het maakt onderdeel uit van de natuur en het zit zelfs in ons lichaam. Bij Vemefa Constructa weten ze er wel raad mee. En daar doen ze niet ingewikkeld over. Nou ja, eigenlijk doen ze veel meer dan je denkt in metaal. Laat u eens verrassen en neem ook eens een kijkje in de wereld van metaalbewerking.

Geen dag zonder

De studenten van de TU Delft zijn in ieder geval weer een ervaring rijker. Wie weet kiezen zij in de toekomst voor een baan in de metaalbewerking. Eén ding staat vast, we kunnen geen dag zonder metaal. Kijk maar om je heen. Van gebouwen, auto’s tot zonnecellen, iPads en MRI-scanners. Vrijwel overal zijn metalen in verwerkt en niets is te gek. De “badvormige” metalen slee van Joris en zijn team is daar een goed voorbeeld van.

Maak een afspraak

Share This