Dieptrekken van gasturbine onderdelen voor energieopwekking is geen sinecure omdat deze producten altijd feilloos moeten functioneren. Gaat zo’n kritiek onderdeel kapot, dan zet je bijvoorbeeld een heel stadsdeel in het donker. Boers & Co. en Vemefa Constructa investeerden dan ook in een samenwerking waarbij niets aan het toeval werd overgelaten.
Ronald Koot werkt sinds 1996 bij Boers & Co. Naast zijn passie voor mechanische techniek stuurt hij als CEO alle processen aan die met technologie samenhangen. Een van de projecten waar hij deze rol vervulde was de productie van onderdelen van gasturbines voor energieopwekking. Een nieuw project waarbij nauw met Vemefa Constructa werd samengewerkt.
“Als eindleverancier leveren wij al meer dan tien jaar gasturbine onderdelen aan de industrie. Deze keer ging het om een nieuwe variant genaamd “J-Hook”. Kenmerkend voor dit type is de curve ofwel de buiging die je moet aanbrengen in het metaal en daarin zit ‘m gelijk de moeilijkheid. Kortom, we moesten op zoek naar een partner die deze dieptrektechniek goed beheerst. Liefst een lokale partij en één op wie je kunt bouwen en die met ons meedenkt”, aldus Koot.
Ronald Koot: “Al snel kwamen we bij de twee broers van Vemefa Constructa uit. Technische vakmannen die hoogwaardige kwaliteitsproducten maken in staal. De verwachtingen waren hoog en mijn risico-inschatting was dat zij deze klus goed konden klaren.”
Dieptrektechniek tot in de puntjes
“De J-Hook wordt gemaakt van een vlakke plaat. Daar ligt onze expertise”, aldus Koot. “Wij zijn onder andere sterk in het lasersnijden, zetten en walsen van metalen platen en gecertificeerd laswerk. Vemefa Constructa zorgt voor die typerende ronde vorm in de J-Hook. Zij beheersen deze zogenoemde dieptrektechniek tot in de puntjes. Naast het dieptrekken van gasturbine onderdelen vervaardigen zij de matrijzen die hiervoor nodig zijn.” En er werd meer van hen verwacht.
Zo moesten zij metingen verrichten en rapportages bijhouden. “Elke materiaalbatch is toch altijd weer anders, zelfs wanneer je hetzelfde materiaal inkoopt volgens dezelfde chemische specificatie. Zet je er bijvoorbeeld een andere dieptrekpers op, dan kan het mechanisch net weer anders uitpakken. Zo werkt dat nou eenmaal met metaal”, aldus Koot.
Rotterdam in het donker
De J-Hook is een kritiek onderdeel van een machine. Dat wil zeggen dat het feilloos moet functioneren in een agressieve omgeving ofwel het inwendige van een gasturbine in bijvoorbeeld een energiecentrale. Zo wordt het heel warm en dan weer koud. Daarnaast staat het bloot aan hoge trillingen. Kortom, het heeft nogal wat te verduren. Gaat het kapot, dan zit een hele wijk of zelfs een stadsdeel zonder stroom. Zo kan je bijvoorbeeld bijna heel Rotterdam in het donker zetten. Het is daarom niet verwonderlijk dat aan zo’n product een hoge kwalificatie vastzit. Daaraan valt niet te tornen. Of het nu om een enkel exemplaar of een grote serie gaat, zo’n kritiek onderdeel moet altijd goed zijn en die verwachting heeft Vemefa Constructa waargemaakt”, aldus Koot
Goede samenwerking
“Uiteindelijk draait het bij samenwerken om vertrouwen. Je hebt elkaar nodig. Dat is altijd zo. Daarnaast is het de vraag of je iets voor elkaar over hebt. Als je bijvoorbeeld extra productie moet draaien op vrijdagavond, ben je er dan nog voor elkaar of niet? Dat zijn vaak de dingen die het verschil maken tussen een goede samenwerking en een standaard samenwerking. Dat je elkaar probeert te helpen, waar mogelijk. Dat gevoel heb ik zeker bij Vemefa Constructa”, aldus Koot.
Boven de middelmaat
Gedurende de productie van de J-Hooks werd de lat steeds hoger gelegd. Eerst ging het om de productie van 500 sets onderdelen per maand. Vervolgens werd dat aantal verhoogd naar 800 sets per maand en uiteindelijk zelfs naar 1500 sets per maand. Koot: “Vemefa Constructa ging daarbij op een hele constructieve manier te werk. Zij moesten metingen uitvoeren en rapportages bijhouden en ik kan alleen maar heel positief zijn over hoe dat is verlopen”. Wat hen boven de middelmaat heeft uitgetild is volgens Koot heel simpel. “Doen wat je belooft. Er is echt door iedereen een stapje harder gezet om het project uit te laten steken boven de middelmaat”.
Kernwaarden
“De kernwaarden van Vemefa Constructa kwamen in de samenwerking overduidelijk naar voren”, aldus Koot. “Het feit dat met seriematige productie goede kwaliteit is geleverd tot op enkelstuks niveau, is al heel bijzonder. Dat getuigt van goed vakmanschap.” Oplossingsgerichtheid ziet hij vooral in de wijze waarop de materiaalmetingen zijn uitgevoerd en de rapportages zijn gemaakt. “Daarin heeft het team van Niels en Harold Verwer zich bijzonder welwillend opgesteld. Zo werd per productiebatch vastgesteld hoe het beste resultaat kon worden behaald in het gehele proces. Daarin namen zij echt hun verantwoordelijkheid.”
“De kernwaarden van Vemefa Constructa; vakmanschap, oplossingsgerichtheid en verantwoordelijkheid kwamen in de samenwerking overduidelijk naar voren.”
Wilt u weten met welke techniek u het beste resultaat kan behalen? Laat niets aan het toeval over en vraag ons vrijblijvend om advies: