Blik als verpakking of materiaal

Home » Staal ABC » Blik als verpakking of materiaal

In de volksmond staat blik gelijk aan verpakking. Maar wist u dat er nog een andere betekenis kleeft aan ‘s-werelds beroemde coca-cola blikje? Zo spreekt men in de metaalwereld over dun gewalst plaatstaal. Van dat materiaal maken metaalbewerkers verpakking dat we hebben omgedoopt tot blik.

Metaalbewerkingsbedrijf Vemefa Constructa spreekt in dit verband over het slitten van dun plaatwerk. Met deze techniek bewerkt zij plaatwerk tot complete producten. Conservenblikken, verfblikken, koektrommels en beschuitbussen zijn daar een goed voorbeeld van.

Drankblikjes uit warmgewalst plaatstaal

Drankblikjes bijvoorbeeld maak je uit ruw materiaal dat bestaat uit een dunne opgerolde stalen plaat. En daar gaat nog een productieproces aan vooraf dat we walsen noemen: een techniek die je toepast als het staal nog vatbaar is voor vorming bij hoge temperaturen. Zo wordt het materiaal gelijktijdig geperst en uitgetrokken tot de juiste dikte. Daarna rol je het op of je snijdt het in platen eventueel voorzien van een coating.

Blikjes bestaan niet altijd uit gewalst staal. Metaalbewerkers vervaardigen deze producten ook van dun gewalst plaatstaal dat bestaat uit een aluminiumlegering.

Peulenschil

Wist u dat het metalen conservenblik in de zomer van 1810 is uitgevonden door de Brit Peter Durand? Vroeger bestonden deze conservenblikken uit zware trommels die met veel mankracht werden geopend. Tegenwoordig is het openen van een conservenblik een peulenschil doordat het van veel dunner materiaal wordt gemaakt.

Blikopener

Eerst was voor het openen van een conservenblik een speciale blikopener nodig. In de roerige sixties vond ingenieur Ermal Fraze een manier van openen uit via een lipje. Inmiddels bestaan er verschillende manieren om conservenblikken en drankblikjes te openen.

Blikvangers

Blik hoort niet thuis in het milieu. Daarom wordt in sommige landen statiegeld geheven. In Nederland richt het beleid zich op het scheiden van afval. Zo kom je op de fiets vaak die typerende afvalbakken ofwel blikvangers tegen waarin je blikjes frisdrank kunt mikken.

Share This